17 Kasım 2013 Pazar

Gökyüzüne dokunmak..



Pantolon giymemenin bir insana verdiği rahatlıktan daha rahat olmanın tek yolu milyarder bir Arap olmaktır. Araplar da pantolon giymediğine göre onlardaki rahatlığı siz hesap edin..

Halife Bin Zayid El Nahyan adındaki Arap Para babası ( Arap ile Para nın tersten okunuşundan belli niye bu kadar zengin oldukları ) sarayında paralarını sayarken bir anda elindeki Dolarları savurup bir hışımla ayağa kalktı ve bağırdı. Ulan o kadar zenginiz ama tanıyamız yok. Altın kaplama arabalarımı, yanımda dolaşan korumaları ve Armani'nin bizzat kendisine diktirdiğim entariyi bir kenara bırakıp sokağa çıksam millet beni medine dilencisi sanar. Zenginiz ama bir boka yaradığı yok.. diye arapça küfürler eşliğinde isyan ederken aklına bir fikir geldi.
Hemen özel bir ekip kurulmasını emretti. Bu ekibin vazifesi ise halifenin adını dünyaya nasıl öğretecekleri hakkında çalışmalar yapmaktı.



Kısa bir zaman sonra yaptıkları çalışmaları incelemesi için Halifeye sundular..
Şaşırtıcı örneklerin ortaya çıktığı bu çalışmada; Dünyada ki bütün gazetelerin arka sayfasına sadece adının yazılı olduğu bir reklam verelim diyenden. Ünlü bir hollywood akristiyle reklam evliliği yapılmasını teklif edene hatta Halifenin hayatını Tom Cruise'un canlandıracağı bir film çekelim diyene kadar bir sürü şey vardı. Bunlar Halife'yi pek memnun etmemişti ve o fikirlerin yazılı olduğu kağıdın en sonunda tavsiyede ise sadece tek şey bir yazıyordu.
'İstikbal Göklerdedir'' Atatürk

Ülkesinin Devlet lideri olan halife, Herşeyi anladım da bu ne el-amk dedi..
Genç ve zıpkın gibi bir delikanlı ortaya çıktı ve bu fikrin onun adını nasıl ölümsüzleştireceğini anlattı.
Öncelikle ülkenin mevcut sistemini değiştirip din ve devlet işlerini birbirinden ayırıp artık LAİK yönetime geçmelisiniz. Sadece bununla kalmayı Entariyi çıkararak takım elbise ve fötr takmalısınız. Ayrıca soyadı kanunu değiştirip kendinize Bin Zayid Nahyan El ATAARAP demelisiniz. Böylece yıllarca insanlar sizden bahsedip adınızı yaşatacaklardır. dedi

Bütün bunları şaşkın bir halde dinleyen Halife ise bu gence kaşlarını çatarak yanındaki sehpanın üzerinde bulunan külçe altını fırlatıp genç adamın kafasını yardı.
Bu söylenen tavsiyelerden hiçbirini yapılamayacağını düşünen Halife, Atatürk'ün ''İstikbal Göklerdedir'' sözünün üzerine derin bir düşünceye daldı ve buldum diyerek etrafındaki dolarları havaya fırlattı.
İstikbal madem ki göklerde o zaman dünyanın en büyük binasını yapar adını kendi adımı koyarım dedi.

Ve sevgili okur, şimdi sizlerle birlikte Google Earht yardımıyla bu dünyanın en büyük binasını ziyaret ederek farklı bir macera yaşayalım...
BURJ EL HALİFE - BURJ AL KHALİFA  DUBAİ



















Dile kolay 828 metre yükseklikteki 160 katlı Dünya'nın en büyük binası Burj El Halife, ismini Dubai'nin emiri Devlet başkanı Halife bin Zayid El Nahyan'dan almıştır. Ve bu bina dünyanın en zengin 3. devlet adamı olarak bilinen Halife'ye 1,5milyar dolara mal olmuş.

Varlığıyla bir çok rekoru egale eden bu yapı, yapımında ve kullanımındaki bazı değişik özelliklerle de farkını gösteriyor.
Mesela 124. kattan bakıldığında 80 km. ilerideki İran sınırı bu binadan görünebiliyor.
Ayrıca güneşin batışını görmek zeminden haliyle daha geç olduğu Ramazan ayında Dubai uleması 80.kattan sonrası iftarın 2 dakika 150.kattan sonrası 3 dakika daha geç açılmasının fetvasını verdi.

Paranın yapamacağı şey yok diyorsanız gelin birde bu binayı görün. Lüks ve teknoloji bir arada. Bu binada bulunan dairelerin fiyatları yüz milyon dolarlarla fiyatlanıyor. Ve Dubainin her tarafından çok net bir şekilde görünebiliyor.


Resime tıklayarak Google Map ile tam bu resmin olduğu yerden binayı gezebilirsiniz.



Burj Halife günümüzde sadece dünyanın en yüksek gökdeleni olmakla kalmayıp, diğer birçok en’lere sahiptir. Bunlardan birkaçı:
Dünyanın en yüksek binası: 828 metre (önceki Taipei 101 – 509 metre) 
Dünyanın en yüksek kendi başına duran yapısı: 828 m (2.717 fit) (önceki CN Tower 553 metre) 
Şimdiye kadar yapılmış her açıdan en yüksek yapı: 828 metre 
Dünyanın en çok katlı yapısı: 164 kat 
Dünyanın en yükseğe çıkan asansörü ve dünyanın en hızlı asansörü: saatte 64 km 
Dünyanın en yüksek camisi: 158.kat 
Dünyanın en yüksek yüzme havuzu: 76. kat 
Dünyanın en yüksek gece kulübü: 144. kat 
Dünyanın halka açık en yüksek ve terası bulunan gözlem katı: 124. kat

Bunları öğrendiğimize göre şimdi bir video ile detaylara odaklanabiliriz.


Binayı yapan emmi bu adam işte...
Paranın yapamayacağı şey yok demiştik ama sanırım bazen paranın yapacağı şeylerden birisi güzellik olabiliyor.

O kadar parayı hayal ettiğinizde aklınızda o paraya sahip olabilecek adamın minimum George Clooney'e benzemesini tasavur edebilirsiniz ama gerçek bu resimdeki gibi sizi yanıltabilir.

Bak para herşey değile başka bir örnek, Bizim Cumhurbaşkanı bile 25bin aylıkla geçinmeye çalışan bir adam olsa bile bulunduğu makamında kattığı karizmayla George Clooney'e benziyor =)

Neyse Dünyanın en yüksek binasına dönelim..
Bu bina bir çok denyoluğu yapmayada el verişli. Mesela paraşütçüler çıkıp burdan atlayabiliyor. Hadi onlar paraşütçü diyelim. Peki bu aşağıda göstereceğim iki resimdeki adamın denyoluğuna ne demeli?

 Cesaret tamam anladık ama arkadaş o kadar yüksekte billur yapmanın bir anlamı yok.


2011'de çok çalıştırıldığından ve insan dışı muameleye maruz kaldığını tahmin ettiğim ama yetkililerin depresyon tanısı koydukları bir bangladeşli adam 124. kattan atlayarak intahar etti. İçiniz burkulmasın intihar olayına yeni bir boyut katma derdi olan bu bangladeşli adam 124 kat aşağıya zemine düşüp kilometrelerce etrafa saçılmayı umarken 70. katın balkonuna düşerek can verdi..

Gördüğünüz şey şaka değil, uçaklar binadan daha alçak uçuyor...

Unutmadan Halife hayatını Tom Cruise'un canlandıracağı bir film fikrini benimsememiş olsa da yaptığı binayı tanıtmak için Görevimiz Tehlike 4 filminin büyük bölümünü bu binada çektirmiş ve Tom Cruise'u oradan oraya zıplatmıştır.




 SONSÖZ
Dediğim gibi sevgili okur, tamamıyla bir para mucizesi olan bu eser Hikayemizdeki gibi amacına ulaşmış ve emirin adını Dünya'ya duyurmakla kalmayıp Dubai'yi iyiden iyice çekim merkezi haline getirmiştir.

Mutlaka deneyim edilmeli bir macera olduğuna inanıyor, bu yazıyı Halife'ninde bir şekilde okuyup kafama bir külçe altın atmasını diliyorum.
Unutmayın ne Atatürk'ün dediği gibi ''İstikbal Göklerdedir.''

Gökkuşağının bittiği yerden sevgilerle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder