12 Ekim 2013 Cumartesi

Faroe Adaları

New York gibi büyük ve kalabalık bir şehri internet üzerinden gezerken, baş dönmesi yaşadım. Merak etmeyin midem bulanmadı. O koca binaların arasında sörf yaparken inanın oradaki atmosferi ve gürültüyü sanki duydum diyebilirim.
Bu durum ister istemez insanda strese sebep oluyor. Bende bu stresten kurtulmak için Google Earth'e atlayıp sakin dingin ve ERAY FUAT tarafından keşfedilecek çok yerinin olduğuna inandığım keçileriyle meşhur Faroe Adalarını ziyaret edeyim dedim.
Avrupa Kupalarında gelen geçenin 3-4 golle yendiği bu nerde olduğu bile belli olmayan ülke hakkında bilgiler edinip, yeni bir yer keşfetmek için yola çıkıyorum.

Bu yolculuğa hazırlanırken her zaman ki gibi eski sevgilimin Paris'ten getirdiği kupayla kahvemi yudumlayıp, üzümlü backwoods puromu yakarak başlıyorum. Moda girmek şart =)




Faroe Adaları - Faroe Islands
Norveç Denizi ile Kuzey Atlas okyanusu arasında yer alan ve Danimarka'nın sömürdüğü 18 adadan oluşan 50bin nüfuslu bu ülke keçileriyle meşhurdur ve keçi ülkesi olarak anılır. 
Bu ansiklopedik bilginin yanında şunu belirtmekte fayda var; Turistik bir yer değildir. Belki doğa ve keçi severlerin gidip temiz havayı ciğerlerine çekmek isteyecekleri bir yer olabilir. Ama asla turistik bir yer değildir. Belki bizim gibi hayalperestler için ilham verici olabilecek bir yer diyebiliriz. Dağa taşa bakarak şiir yazabilme yeteneği olanlar için ideal bir yer. Metropol şehirlerden, insanlardan, gürültüden ve hava kirliliğinden şikayetçi olanlar için belki resimlere bakarak iç geçirmek için ideal bir yer de diyebiliriz..

Şimdi derlediğim resimlerle Faroe Adasına bir göz atalım.


Vágur
Adada yaşayan aşağı yukarı 50bin faroeli var.

Vágur
Faroe halkı Danimarka'nın özerklik vermiş olduğu bir ülke olsada kendisini asla bir Danimarkalı olarak görmüyor. Bu ada insanları kendi dillerini olan Faroe dilini ve Danca'yı kullanıyor.
Vágsfjørður - Vágur
Danimarka'ya bağlı olmalarına rağmen kendi para birimleri Faroe Kronası'dır ama ülkede çok rahat bir şekilde Danimarka Kronası'da ülkede geçiyor.
Bu ülkenin ekonomisinin %80i balık ve balıkçılığa dayanır.

Vágur
Her yerde ama heryerde başı boş gezen koyunlara keçilere rastlayabilirsiniz. Eğer bu adadaysanız ve etrafınızda keçi boku görmüyorsanız oranın Faroe olduğundan şüphelenmelisiniz :)

Royal visit in Vágur
En merak ettiğim şey ülke kızlarıydı. Onların neye benzediğini merak ederken bu resimlere denk geldim ve gördüğünüz gibi çokta değişik değiller. Koyuna yada keçiye benzemiyorlar. Kızların geneli sarı saçlı ve açık tenli.
Vágur
Yerel kıyafet giydiklerine bakmayın, bu resimler devlet töreni gibi bir merasimde çekilmiş. Birisi çıkıp bu kıyafetlerin onları şişman gösterdiğini söylese asla giymeyeceklerine eminim.

Porkeri - Suðuroy - Faroe Islands
Neden bilmiyorum ama bu iskandinav ülkelerinde evlerin hepsi müstakil ve üçgen çatılı. Hiç apartman gibi birşey göremedim. Ama doğrusunu söylemem gerekirse bu tip evler çok hoşuma gidiyor.

Porkeri
Sokak koyunları bunlar =)

Porkeri
Bu tip evlerin çatıları renkli yaptıklarında çok güzel bir manzara ortaya çıkıyor.

Porkeri
Bu resimde ilerideki kırmızı çemberli ev o kasabanın en zengini diyebiliriz. O kadar ev içinde kendini o kadar belli ediyor ki...

Porkeri
İklimi çok sert bu adanın sürekli kar yağışına maruz kalıyor.

Porkeri
Rengarenk çatılar beyaz örtüye bürününce ayrı bir manzara orta çıkıyor.

Church of  Hov
Ülke halkının dini Hristiyan (Evangelist Lutheran)
Bu ülkede Küçük yapılı çok fazla kiliseye denk gelebiliyoruz.
Church of   Fámjin
Adeta aile kilisesi diyebileceğimiz minik kiliselerin bahçeleri aile mezarlarıyla çevrili. Galiba bu adada her ailenin bir kilisesi var =)
Fámjin - Faroe Islands
Bulutların etkisiyle her zaman farklı görüntülere denk gelmek mümkün.

Lítla Dímun
Çoğu zaman bulutlar bu adaların üzerini örtüyor karşıda var olduğunu bildiğiniz adayı bazen göremiyor.. ''Aa şurdaki ada nereye gitti lan'' diyebiliyorsunuz.

Basaltstreet - Froðba
Adanın yolları bir çok ülkenin yollarından daha iyi diyebilirim. Mesela bu yolda ağzında sigarayla ellerini arkanda birleştirip hafiften başını yere eğerek yürümenin ayrı bir keyfi vardır.

Hvalba
Bu resimdeki renk kombinasyonu çok başarılı.
Kirkjubøur
Bu ülke o kadar yeşil ki, yeşilden nefret etmenizi sağlayabilir.

Vestmanna
Faroe adaları 18 adadan oluşuyor demiştik, bu adaların çoğunun birbirine köprü bağlantısı var. Bunun haricinde çok yaygın bir şekilde kullanılan deniz taşımacılığı ile ''o ada senin bu ada benim'' diyebiliyorsunuz.
Vestmanna
Deniz yolculuğuyla bir adacıktan diğer bir adacığa giderken harika manzaralarla karşılaşmanız süpriz olmayacaktır.

Summer -  Leynar
İşte size süpriz! Bu sert iklime sahip ülkede aklını peynir ekmekle yemiş insanlar da var ve onlar bu resimde gördüğünüz denize girenler :) Şaka bir yana bu ülkenin iklimi sert dediysek hep soğuk olur demedik.Haziran ve eylül aylarında denize girmek mümkün olabiliyor.

Şimdi kısa bir video ile arkadaşımız Andreas Heidi sizler için yamaç paraşütüyle bu ülkeyi gökyüzünden süzülüp gösterecek.
Sadece resimlerle olmaz video ile resimdeki görüntülerin gerçekliğini ispat edelim dedik =)


Faroe adaları hakkında bilmeniz gereken en ilginç bilgiyi sizlerle paylaşıp evime,metropolüme,camilerine kurban olduğum şehrim olan İstanbul'a dönmek istiyorum =)

Faroe halkı ataları olan Vikingleri anmak için 10.yüzyıldan beri geleneksel olarak süren ''Grindadrap'' festivali düzenliyor. Bu festival ritüelinde her yıl yüzlerce balina katlediliyor. Katledilen balinalar asla ticari bir amaca hizmet etmiyor. Avlanan hiç bir balina satılmıyor. Ortak paydalara ayrılıp kendi aralarında paylaşıyorlar.

Viking - festival
Vahşi yöntemlerle avlanan Balinaların kanı mavi denizi kırmızıya kaplıyor.

Doğası, evleri, kısmen kızlar ve koyunları güzel olan ülkenin çirkin yüzünü gördükten sonra apar topar, kahvemi yudumlayıp bu ülkeyi terk ediyorum.



Daha Büyük Görüntüle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder