14 Aralık 2013 Cumartesi

Dünya'nın En Mutlu Ülkesi: KOSTA RİKA


Yakın zaman önce Orta Amerika ülkesi olan Kosta Rika Mutlu Gezegen Endeksi (Happy Planet Index) listesinde 1. sırada yer aldı. Kosta Rika resmen dünyadaki en mutlu yer oldu. Belki daha farklı düşünülmeli ama Mutlu Gezegen Endeksi; yaşam beklentisi, ekolojik durum ve bireylerin refahı ile derlenen bir puanlamaya dayanıyor, modern insan çoğu zaman bunların mutluluk getirdiğine düşünüyor.
Ulusal kalkınmanın gerçek ölçütü olarak sadece üretim ve tüketime bakılır. Para belki üzüntüyü hafifletmeye yardımcı olabilir ama mutluluğu satın alamazsınız. Pek çok gelişmiş ülke listede çok daha alt sıralarda yer alıyor. Belki de Kosta Rika gibi çok daha yoksul ve gelişmekte olan bir ülkenin öğretebilecekleri vardır.
Neden Kosta Rikolular çok mutlu? Nedenleri sizi şaşırtabilir!

1. Kosta Rika’nın bir ordusu yok.  Genel olarak Orta Amerika huzursuzluklarla bilinir, ama Kosta Rika istikrarlı bir demokrasi vardır. 1949 yılında tamamen ordusunu kaldırılmıştır. Bu sayede gelirinin büyük bir kısmı savunma yerine, Kosta Rika hükümeti eğitim ve sağlık için para harcıyor. Eğitimli, sağlıklı insanların mutlu olması daha muhtemeldir!
““
2. Kosta Rikalılar çevreyi seviyor ve koruyor. Çevreyi koruma hükümetlerin çoğunun listesinin en altındadır, ama Kosta Rika ekolojik sürdürülebilirlikte liderdir. 2021 yılnda karbon nötr olmayı hedefleyen ilk gelişmekte olan ülke, Kosta Rika.  Büyük bir ağaç dikme programı var ve toprakları ormana çeviriyorlarö tam tersine  değil.
3. Kosta Rikalılar Uzatmaz. Bu ülkede popüler olan felsefeye göre hiçbir argüman ya da kavga üç günden fazla sürmemelidir.  Kin tutmak, affetmeyi reddetmek ve öfkeli kalmak büyük ölçüde kişinin mutluluğunu bozar.
4. Kosta Rikalıların yüksek yaşam beklentisi, 78.5 yıl. Bu yüksek yaşam beklentisi hiç şüphesiz makul maliyetlerle yüksek kaliteli bakım sunan ülkenin mükemmel sağlık sistemi sayesindedir. Ülkede hastanelere ve sağlık personeline personelinin eğitimine yüksek yatırımlar yapılmakta olup, tıbbi bakım bulmak kolaydır.
5. Kosta Rikalılar çok az koruyucu içeren sağlıklı ve taze gıdalar yiyor. Normal bir yemekte lif bakımından zengin fasulye ve pirinç, taze tropikal meyve, sebze ya da her ikisini birden içerir.
6. Kosta Rikalılar bir tropik cennette yavaş yaşamın tadını çıkarıyor. Kosta Rika’ ya gitmek için acele içindeyseniz, acele etmeyin. Acele etmek kaba bir davranış. Sadece yavaş bir yaşamı başka pek çok yerde bulabilirsiniz, ama iklim ve güler yüzlü insanların insanın ruh hali üzerinde çok büyük etkisi vardır.
7. Kosta Rikalılar memnun etmek ister. Bu duygu için içsel ölçüm olmadığı için mutluluk araştırmaları kişinin bildirdiği gibidir. Bazı Kosta Rikalılar hatalarla barışık olabilir. Örneğin kaybolduğunuzda aradığınız yeri soruduğunuzda, size yardımcı olamıyorum demeyi hoş bulmadıkları için yanlış bir yeri tariff edebiliriler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder